Skagenmålarna

Har du hört begreppet Skagenmålarna tidigare? Det var en grupp konstnärer som levde och verkade under slutet på 1800-talet, närmare bestämt under 1870- och 1880-talet. Begreppet skapades när denna samling av konstnärer blev mer och mer kända, vilket de blev redan under sin levnadstid. På senare tid har Skagenmålarna kommit att bli ett närmast mytologiskt begrepp eftersom ingen av konstnärerna lever idag. Om du vill se äkta skandinavisk konst kan du bege dig till Köpenhamn där det finns ett helt museum med målarnas verk. Denna typen av galleri brukar ofta ha finanisiella problem och kan bland annat få delgivning från Kronofogden, men Skagenmålarnas ständiga popularitet hindrar detta.

Ljusa vackra vyer

Som du nog har anat kommer begreppet Skagenmålarna från att konstnärerna kom just ifrån Skagen, vilket är en liten ort i Danmark. Detta samlingsnamn kom att breddas till att även innefatta konstnärer från andra ställen, såsom Sverige och Norge. I målningarna kan man märka var målarna höll till, för de flesta motiven föreställer ljusa landskap som har nära till vatten. Det var särskilt populärt att avteckna den lilla landbiten mellan Skagerack och Kattegatt, eftersom den ansågs ha ett särskilt eftersträvansvärt ljus som inte gick att se någon annanstans. I målningarna finns ljuset alltid med som en central aktör på duken, även om det ofta är med människor eller naturmotiv också. Många av konstnärerna var såpass passionerade i sina verk att de till och med bosatte sig så nära havet som möjligt, för att alltid vara redo att gå ut och måla. Brøndums Hotel i Skagen var särskilt populärt, eftersom det erbjöd konst och lyx i kombination på hotell. Även idag kan man som besökare bo på detta omtalade hotell och få en känsla för stämningen.

Riktigt trovärdiga målningar

När Skagenmålarna började smeta färg på sina dukar ville de göra något nytt. Tidigare hade det varit populärt att teckna abstrakta motiv med mystiska betydelser, men nu kom realismen in och fick stor vikt. Ibland brukar Skagenmålarna kallas för friluftsmålare, vilket syftar till att de målade verkligheten precis som den såg ut. De ville inte att man skulle ställa upp sig i en obekväm position eller rita av konstfullt utlagda frukter, utan tanken var att skildra det som syntes i ögonblicket. På några av de mer kända målningarna kan vi se hur några män lägger i en båt, hur några vackert klädda kvinnor går en promenad på stranden och hur en dräng sover i en hög av hö. Ingenting är förfinat eller tillagt utan allting får se ut precis som det gjorde, nästan som ett fotografi. Idag är friluftsmåleri en viktig del av konstutbildningar eftersom det anses grundläggande att kunna göra verklighetstrogna skildringar av hur världen och människorna ser ut. På den internationella arenan är Claude Monet ett känt namn inom friluftsmålarna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *