Lär dig sminka riktiga konstverk

Det är inte bara på canvas du kan åstadkomma de mest spektakulära målningarna, även i ansiktet och på kroppen kan du som riktigt duktig make up-artist åstadkomma mästerverk. Det finns till och med tävlingar över världens bästa kroppsmålningar, så läs mer och få mer inspiration!

När du ska sminka dig inför en Halloween fest eller kanske för en film behöver du bassmink som mascara, rouge, foundation, puder och förmodligen ögonskugga. Men inom make up finns även så mycket annat idag. Vill du verkligen lära dig olika sorters tekniker ska du gå en sminkkurs eller kanske till och med läsa till sminkös. Smink har blivit en ny och intressant konstform där du kan göra de mest otroliga sakerna.

Vad är kroppsmålning?

Låt oss gå tillbaka till kroppsmålningar. Här behövs inte direkt någon mascara, enbart om ditt ansikte också ska vara med i målningen. Kroppsmålning är en kulturell grej i flera delar av världen, bland annat inom vissa stammar. Man gör specifika målningar under speciella ritualer. I västvärlden brukar det dock mest handla om att göra något kul och annorlunda. Till exempel kan det handla om att måla dit kläder på kroppen eller göra vackra motiv ovanpå huden.

Film make up

I en film kan smink i stort sett se ut hur som helst. Tänk bara på den mest avancerade make upen i Avatar eller rent naturligt i Fyren mellan Haven. Eller rent av teatersmink i Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Inom filmsmink är det inte bara att få skådespelarna att se vackra ut med mascara, puder och läppglans – det gäller även att kunna sminka till sår och skador, lägga en hår makeup eller få folk att se betydligt äldre eller yngre ut än de egentligen är i verkligheten.

Inom film make up finns det många tricks att ta till. Det gäller ibland att addera masker till huden för att ge volym, alternativt skapa rynkor och veck.

Några bastips för en snygg make up

Oavsett hur du ska sminka dig så gäller det att börja med rätt bas och ta allt i turordning. I ansiktet är det till exempel foundation och pudret som ska läggas först, tätt följt av ögon make upen. Läppar och ögonbryn kommer sist.

När det istället gäller kroppsmålning kan du tänka lite som när du målar en tavla ungefär. Markera de basala linjerna först och börja med ljusa färger som lätt kan målas över. Gå sedan över med allt mörkare färg och avsluta med de små detaljerna. Tänk på att använda vattenlöslig färg om du gör kroppsmålningar, annars kan det ta ett bra tag innan du får av dig allting. Mascara och liknande kan dock vara vattenfast då klibbande mascara inte är speciellt praktiskt i vissa avseenden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *