Ron Mueck

Gillar du konst som verkligen utmanar våra sinnen? Då kommer du älska Ron Mueck, en australiensk skulptör som är aktiv på den brittiska konstscenen. Han har gjort sig till ett välkänt namn med sina hyperrealistiska skulpturer som spridits både på nätet och lockat besökare till hans utställningar. En snabbt titt på Ron Muecks biografi visar att han började sin karriär som creative director på ett australienskt barnprogram kallat Shirl’s Neighbourhood. I det populära programmet, som sändes på Channel 7 Melbourne, stod han för både rösterna och skapelserna av dockorna under åren 1979 och 1984.

ron_mueck_headVidare karriär och framgång

Innan Mueck började med sina hyperrealistiska skulpturer så arbetade han aktivt inom ett antal barnprogram och film. En av hans mest kända filmer är Labyrinth där David Bowie också hade en roll. Ron Mueck startade efter det en karriär som producent av fotorealistisk rekvisita. Hans enda problem var att han ville skapa något som såg bra ut från alla håll och vinklar, något som hans rekvisita inte gjorde då den endast skulle fotograferas eller användas i ett sammanhang. Det blev startskottet för en ny tanke hos Ron Mueck och 1996 tog han steget fullt ut när han började samarbeta med sin svärmor Paula Rego. Tillsammans skapade dem små figurer som de sedan ställde ut. Det tog inte lång tid innan de fick välförtjänt uppmärksamhet och konstscenen ögon på sig. Charles Saatchi, en brittisk affärsman såg potential i Ron Mueck och började köpa hans verk. Det ledde till att hans skapade sitt mest kända verk.

”Dead Dad” och utställningar

”Dead Dad” är Ron Muecks mest kända verk och föreställer artistens avlidna far i två tredjedels skala. Skulpturen är gjord av silikon och innehåller Ron Muecks egna hår. Konstverket fick stor uppmärksamhet och visades upp under Sensation show på Royal Academy i Storbritannien. Numera finns många av hans verk över hela världen och Mueck har själv besökt och ställt ut på ett stort antal platser som Japan, Brasilien, Danmark och Kanada. Utöver det har han också blivit Associate artist på Nationalgalleriet i London och sålt sin skulptur ”Pregnant Woman” för rekordsumman 800,000 AUD. Ron Mueck fortsätter att producera intressant och spännande konst och hans verk har nu fått den spridning som de förtjänar. Det är dock inte helt problematiskt med konst och bilder på internet i Sverige. Det finns strikta regler för offentlig konst och Högsta Domstolen har slagit fast att det är brottsligt att ta bilder på konst och sprida dem på nätet.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *