Börja samla på konst

Att samla på konst eller att vara konstsamlare behöver inte vara något som är förbehållet de allra rikaste i samhället. Det är snarare något som alla som har en inkomst kan ägna sig åt – det handlar i mångt och mycket om prioritering av både tid och pengar. Om man har ett växande konstintresse som man vill rikta till något konkret kan en konstsamling med andra ord vara ett sätt att skapa något bestående. Med det sagt måste dock alla självklart samla konst på sina egna villkor, efter de ekonomiska förutsättningar man själv har.

Om man har en något mindre budget för sin konstsamling kan det till exempel vara en bra idé att börja med mindre konstverk. Dessa har ofta inte bara en mindre yta och ram, utan också en mindre prislapp. Det gör att man kan köpa på sig fler konstverk, och få en känsla för den stil eller de konstnärer man föredrar, utan att ruinera sig på köpet. Det man dock alltid ska ha i åtanke är att kvalitet ska gå före kvantitet – det är bättre att köpa ett konstverk som man tror blir en investering, än flera konstverk bara därför att. Om man vill utöka den budget man har för att köpa in konst, kan det vara en bra idé att leta i hemmet efter guldsmycken och guldklockor som man inte längre använder. På Guldbrev.se kan man nämligen sälja guld till bra pris, och på så sätt få pengar tillbaka som man istället kan investera i sitt nya konstintresse.art-gallery-779575_960_720

Man bör också tänka på att det är skillnad på att bara köpa konst för att inreda ett hem och för att samla på konst. I det förstnämnda fallet kan man i mångt och mycket bara gå på sin egen smak, men i det sistnämnda fallet måste man utbilda sig själv i viss mån. Man måste till exempel lära sig något om olika tekniker och olika samtida konstnärer, för att kunna urskilja vilka verk som är av hög kvalitet, och vilka som inte är det.

Den som har tillräckligt med pengar behöver dock inte bekymra sig om detta – de kan helt enkelt anlita en konstrådgivare, som hjälper dem att bygga upp sin egen privata samling. Detta är en typ av tjänst som har blivit stor i USA, och som nu får allt större efterfrågan även i Sverige.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *