René Magritte

René Magritte var en belgisk målare som framförallt blivit känd för sina surrealistiska målningar. Karakteristiskt för dessa var att han målade vanliga föremål i mycket ovanliga kontexter, och utmanade betraktarens uppfattning om verkligheten. Hans målningar har blivit en stor inspiration för andra förgreningar inom konsten, till exempel popkonst, minimalism och konceptkonst.

Magritte föddes i Lessines i Belgien år 1898. En händelse under hans uppväxt som skulle komma att påverka hans konst stort var hans mors självmord, då hon dränkte sig när Magritte var 13 år gammal. Det sägs att moderns klänning täckte hennes ansikte när kroppen hittades, något som man tror kan vara anledningen till att tyg och textil täcker ansiktet på många av de människor som förekommer i Magrittes målningar.

Magritte började gå på lektioner i att teckna när han var 10 år gammal, och hans tidigaste målningar kan dateras till ungefär år 1915. Dessa var framförallt impressionistiska i sin stil. Mellan år 1916 och 1918 studerade han vid Académie Royale des Beaux-Arts i Bryssel, men fann undervisningen där oinspirerande. Magritte ägnade åren mellan sin utbildning fram till 1926 åt en rad olika yrken och sysselsättningar, bland annat att designa affischer och reklamannonser. År 1926 målade han sin första surrealistiska målning, och han höll sin första utställning redan året efter. Den möttes dock av hård kritik från tidens konstkritiker, och Magritte, nedslagen av misslyckandet, flyttade till Paris. Detta skulle visa sig vara ett bra drag för hans målarkarriär, då det var i Paris som han blev vän med André Breton, och blev involverad i surrealistgruppen. Magritte blev en frontfigur för den surrealistiska rörelsen.Wolleh_magritte

Intresset för hans verk, särskilt bland de stora massorna, ökade betydligt under 1960-talet, då Magritte levde sina sista år (han dog år 1967). Idag älskar många Magrittes verk, både för deras estetik och för deras sätt att väcka tankar, men att köpa ett original av en av hans målningar ligger utanför de flesta vanliga människors budget. Ett alternativt sätt att dekorera sitt hem med en Magrittemålning kan vara att skapa en fototapet med motivet från sin favorittavla av konstnären. Du kan enkelt skapa fototapeter från egna bilder på Photowall.se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *