Allt om Banksy

Banksy är en av världens mest kända konstnärer samtidigt som han är helt okänd. Bakom pseudonymen är det nämligen ingen som helt säkert vet vem som döljer sig. Vad man vet om Banksys faktiska ursprung är att hans karaktäristiska street art och samhällskritik först syntes på väggar och gator runt om i Bristol, England. Ihop med andra underground konstnärer som Nick Walker, 3D och Inkie började han först med att måla graffiti på frihand men övergick sedan till hans speciella stencilering som idag syns över hela världen, från Bristol till Sydney till Betlehem.

Banksys konst är spridd över världen

Det är inte helt omöjligt att få syn på en av Banksys målningar om du är ute och upptäcker världen. Ofta hittar du hans konst på väggar och nära fönster, murar och stora byggnader som ofta är i statlig regi. Hans första kända väggmålning från 1997, The Mild Mild West, täcker en reklam för en advokatfirma i Bristol. I London hittar du en liftande Charles Manson och runt Västbanken i Palestina finns nio väggmålningar med pacifistiskt budskap. Vad som är säkert när det gäller Banksy är att han har ett starkt so861px-Bethlehem_Wall_Graffiti_1cialt och anti-kapitalistiskt budskap. Ofta hamnar hans konst i sammanhang som är anti-statliga, anti-kapitalistiska och anti-krig med motiv där ofta barn, äldre eller djur hamnar mitt i händelsernas centrum. Hans bild av en kattunge på ett sönderbombat hus på Gaza-remsan är en social kritik mot ignoransen och vad vi väljer att ”se” – som youtube-klipp med gulliga kattungar istället för verkligheten.

Vem kan han vara?

Många vill avslöja Banksys identitet men än så länge finns det inga verifierade fakta kring hans identitet. Några påstådda skolkamrater har uttalat sig i engelsk press och menar att hans riktiga namn är Robin Gunningham. Vissa har till och med kartlagt Gunninghams rörelser runt om England för att jämföra dem med de platser där Banksy lämnat spår. Det finns också spekulationer kring om Banksy kan vara en kvinna, eller till och med en hel grupp på sju olika konstnärer som tillsammans ligger bakom konsten. Ingen vet varför Banksy väljer att vara anonym men det kan bero på att graffiti är ett brott i de flesta länder och att han då skulle hamna i betydligt mer blåsväder än vad han redan gör. Hittills har han bara haft tre officiella utställningar på konstgallerier men en del av hans gatukonst har faktiskt plockats ned och sålts av fastighetsägaren som ofrivilligt blivit ägare till konsten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *