De dyraste konstverken

Det är svårt att sätta ett pris på konst men det hindrar inte människor från att spendera hundratusentals av kronor på det. Allt från Pablo Picasso till Jackson Pollock går under budgivarnas snabba klubba och när några av vår tids dyraste konstverk byter ägare kan summorna nå många hundratals av miljoner kronor. Följ med när vi går igenom de mest välkända och dyraste målningarna som någonsin auktionerats ut. Du kommer säkerligen att känna igen några världskända namn som Vincent van Gogh, Rembrandt och amerikanska pop art-artisten Andy Warhol, men visste du att även en välkänd skandinav är med i topp tjugo?

Det dyraste målningarna genom tiderna

När det kommer till verk som haft ett betydande inflytande på modern konst så finns de oftast på ett museum, speciellt välkända tavlor målade före 1800-talet. Det är väldigt osannolikt att dessa verk säljs vidare och därför är det omöjligt att sätta en prislapp på dem. Ett bra exempel på detta är Leonardo da Vincis ”Mona Lisa” som hänger i Louvren-museet i Paris. Den är på många sätt ovärderlig och kommer med största sannolikhet inte att figurera på denna lista under en väldigt lång tid framöver. Vilka återfinns då på listan över de dyraste målningarna? På plats nummer sju finner vi bland annat ett av de stora namnen inom abstrakt impressionism, Jackson Pollock. Hans verk ”No. 5, 1948” såldes 2 november, 2006, och var vid den tidpunkten den dyraste målningen genom tiderna. Den 240 x 120 cm stora tavlan gick för svindlande140 miljoner dollar vilket i dagens läge skulle motsvara 164,3 miljoner dollar. Hur mycket blir det i svenska kronor tror du?De dyraste konstverken 22

Topplistan

Vem är då skandinaven som tar en plats bland stornamnen inom konst? Den välkända tavlan hänger i konstnärens hemland och går att beskåda på Nationella galleriet i Oslo. Vi talar självklart om Edvard Munch och hans verk ”Skriet” eller ”Skrik” som den heter på norska. Tavlan såldes på Sotheby’s, New York, i maj 2012 och köptes av den amerikanska affärsmannen Leon Black för 120 miljoner dollar, motsvarande 123,6 miljoner i dagens kurs. Det är dock inget i jämförelse med de riktiga toppnamnen som Paul Cézannes ”The Card Players” som gick för 272 miljoner dollar i april 2011. Det motsvarar 2,06 miljarder svenska kronor eller 2,060, 000, 000 SEK om du vill skriva ut hela siffran. Det var den kungliga familjen i Qatar som betalade summan och det placerar tavlan som nummer två i topplistan över de dyraste tavlorna genom tiderna. Topplatsen belägras sedan februari 2015 av målningen ”Nafea Faa Ipoipo”(svensk översättning: ”När ska du gifta dig?) av konstnären Paul Gauguin. Den såldes privat för 300 miljoner dollar och det motsvarar 2,48 miljarder svenska kronor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *