Fokus: Stanley Whitney

För många världen över blev Trumps vinst i presidentvalet en chock och en stor sorg. Då hans vulgära politik bland annat går ut på att styra ett USA där inte alla är välkomna, är det många som har funderat på att lämna landet. Trump är inte överförtjust i mörkhyade personer eller personer som kommer utifrån USA, vilket han tydligt har förklarat och även skapat en kampanj för, som går under namnet ”Make America Great Again”. Speciellt för USA kommer Trumps politik som ett bakslag då landet länge har kämpat med att sudda ut skillnaden mellan vita och mörkhyade.

Uppväxt i Philadelphia

Stanley Whitney är en konstnär som har nått framgångar på senare tid i främst USA och nu har han även ställt ut sina målningar på Galleri Nordenhake som går att finna i Stockholm. Detta gjorde han mitt under valvakan och medan han fortfarande var på väg till Stockholm från USA kom även beskedet att Trump hade vunnit. Med en uppväxt i Philadelphia började Stanley Whitney måla i tidig ålder och har även utbildat sig som konstnär i New York. Nu är han närmare 70 år och har sin bas i Manhattan men är även verksam i Parma som ligger i Italien. Stanley Whitney hämtar kraft ur konsten efter Trumps valseger då konsten oftast har en lugnande effekt.

Färgfulla målningar med enkla former

Konst uppskattas världen över och är något som alla förstår oavsett vart i världen man kommer ifrån. Det är ett lätt sätt att kommunicera på men inte alla lyckas som konstnärer då branschen är tuff. I Stanley Whitneys målningar är det mycket fokus på starka och glada färger samt användning av enkla former som cirklar och fyrkanter. Detta gör att hans konst passar i de flesta hus där man vill liva upp stämningen lite. Man kan bland annat hitta färgerna kadmiumgult, ultramarin och koboltblått som ett återkommande inslag i hans målningar. Enligt Stanley Whitney är det nu ännu viktigare att måla konst som gör att folk får energi och hopp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *