Att hitta ny och okänd konst

Ibland är det känslan av att vara först med något som gör att man letar efter nya och okända konstnärer. Andra kan leta efter konst att investera i och några är helt enkelt ute efter unik konst för att pryda sitt hem. I en tid när alla vill ha ”samma annorlunda saker” får man leta på andra ställen än de man brukar gå till om man vill hitta något unikt. Letar du konst för att göra investeringar i verk du tror kommer att ge dig pengar i framtiden har du kanske tagit lån emellanåt för att finansiera dina inköp. Det kan vara smart att samla lån på ett ställe för att få en bättre överblick över ekonomin. Oavsett anledningen till att du letar efter unik konst, kommer här några tips på var du kan hitta konst från mindre kända konstnärer. Kanske blir de kända en dag.

Mindre konstskolor och folkhögskolor

De välkända konstskolorna, som Konstfack, följs av många konstintresserade. Alla vill de förstås vara först med att upptäcka nästa stora namn. Visst är chansen större där än på mindre kända skolor, men det är om du söker dig till de mer okända utbildningarna du kan göra riktiga fynd. Många folkhögskolor runt om i landet erbjuder konstkurser. Visst varierar kvaliteten, då inträdeskraven inte alltid är så höga, men faktum är att många konstnärer börjar sin bana just där (och en del av dem som går på Konstfack har först gått på folkhögskola). Är du mer intresserad av textil och möbler som samlarföremål och konstuttryck finns det skolor för det också, till exempel Capellagården på Öland.

Lokala gallerier

Lokala förmågor hittar du på lokala gallerier. Ett galleri kan vara en kulturgård eller en kombination av galleri och kafé. Här brukar lokala konstnärer ställa ut och de växlar ofta mellan kända namn och hobbykonstnärer. Många har hemsidor du kan besöka för att bilda dig en uppfattning om konstnärerna innan du reser land och rike runt i jakten på konst.

Konstrundor

Runt om i landet ordnas konstrundor, ofta på våren och på hösten. Lokala konstnärer och hantverkare håller öppet hus en speciell helg eller dag och besökare åker runt mellan de olika platserna för att titta på och kanske också köpa konst. Studera utställarlistan i förväg och bestäm vilka du vill besöka, istället för att åka runt på måfå. Här kan du hitta riktiga pärlor som ännu bara är i början av sin konstnärskarriär.

Etsy

Vill du få tag i konst från andra länder utan att behöva resa kan du besöka Etsy och liknande butiker på nätet. Här hittar du konstnärer inom alla tekniker och i alla stilar och prisklasser. Med hjälp av olika sökfilter kan du enkelt leta efter det du är ute efter, vare sig det är en färgskala, ett särskilt medium eller ett speciellt motiv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *