Andy Warhols inflytande

Andy Warhol är tveklöst en av 1900-talets viktigaste kulturpersonligheter. Han var verksam inom flera områden men blev kanske särskilt känd som designer, filmskapare och för sitt speciella formspråk inom konst. Han blev stilbildande inom grafisk och konstnärlig framställning och kom att kallas popkonstens fader. Popkonst är lika populärt idag som på 1950-talet när begreppet lanserades. I den här texten ger vi information om Warhol som influens. För den som sedan vill fördjupa sig i hans intressanta liv och för tidiga död finns såväl filmer som biografier och avhandlingar att försjunka i.

 AA104690 dbdocumenti 210 316 254 2100 3161 RGB

Inflytande på flera nivåer

Det är svårt att hitta en kreativ webbyrå Stockholm, en formgivare eller en grafiker som inte tagit intryck av Andy Warhol. Popkonsten som Andy förespråkade och som han satte sin prägel på handlar om att göra konst av vardagliga, ofta massproducerade, föremål. Föremål som kanske aldrig tidigare avbildats av bildkonstnärer. Något så banalt som en målning eller ett foto av en konservburk kunde bli ett åtråvärt objekt. Bakom popkonsten fanns en vilja att utmana gängse uppfattningar och konventioner kring vad som skulle anses som fint och kulturellt. Denna typ av värderelativism har letat sig in i den akademiska världen och är en viktig riktning inom olika former av kulturkritik. Många är idag av den uppfattningen att vad som är konst inte enbart ligger i betraktarens öga. När Andy Warhol hade sitt genombrott var den åsikten betydligt mer kontroversiell än den är idag. Popkonsten var även en reaktion mot den abstrakta expressionismen – alltså konst som inte föreställer något.

Andy Warhol var kanske inte den skickligaste hantverkaren eller den djupaste analytikern inom popkonsten. Han var dock en oerhört framgångsrik affärsman och en förgrundsfigur med magnetisk utstrålning. Det kan man läsa om i många artiklar om Andy Warhol. Hans förmåga att göra intryck på människor banade väg för en annan typ av inflytande. Warhol utövade genom sitt sätt att vara påverkan på ett stort antal kända män och kvinnor inom mode, film och musik. Han gillade att ha ett hov omkring sig och Warhols ikoniska studio, The Factory, fungerande som vattenhål för många framträdande bohemer och konstnärer i 1960-talets New York. Han hade t.ex. ett nära samarbete med Velvet Underground – ett av dåtidens mest framgångsrika och kultförklarade rockband. Många känner till den av Warhol formgivna bananen på omslaget till gruppens debutskiva. Warhol ljussatte även bandets framträdanden på ett sätt som kommit att bli stilbildande. Han var även väldigt tidig med att se möjligheterna i att producera provokativa händelser snarare än att skapa ett konkret och bestående verk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *